Povijest kluba

Futsal Sveti Patrik osnovan je 19. kolovoza 2015. godine u Županji s ciljem promocije futsala i rada s djecom od 6-18 godina u Županji i široj okolici.

Međutim, malo je poznato kako je “Sveti Patrik” nastao je još davne 2003. godine, na fakultetu Teologije u Đakovu. Prvo ime ekipe bilo je Boanerges (“Sinovi groma”), no kasnije je promijenjeno u sadašnje Sveti Patrik te se pod tim imenom nastupalo na raznim turnirima i u KMNL-u.

Sveti Patrik - KMNL Vinkovci

Prvi sastav igrača činili su vratar Marijan Ostrogonac, Ivan Čulo, Josip Semialjac, Željko Culek, Tomislav Savić i Antun Oršolić kao igrač i voditelj ekipe. Kasnije, tijekom godina članovi ekipe bili su i Mladen Milić (gk), Robert Jugović, Željko Nikolić, Josip Vuk, Matko Stanić, Marko Iličić, Josip Culek, Ivan Prnjak, Tin Buljan, Damir Pinter, Tomislav Šarčević (gk), Robert Babogredac, Elvir Kodža, Ivan Žarković (gk), Slaven Delić, Petar Miličić, Gabrijel Šarić, Domagoj Vučičević, Mladen Dabić (gk), Robert Blumenšajn, Mladen Delić, Josip Lotar, Danijel Leutar, Marin Spajić, Josip Bubalović, Hrvoje Delić, Toni Jozić, Marko Babić (gk), Tomislav Savić, Luka Blažević (gk) i Dejan Ristić.

Osnivači Svetog Patrika

Od 2015. godine Futsal Sveti Patrik registriran je kao klub pod HNS-om te djeluje kao Akademija. Klub su osnovali Antun Oršolić (predsjednik), Mladen Delić (dopredsjednik), Darko Pušeljić (tajnik) i Dejan Ristić. Prvi trener kadetske ekipe bio je Mario Iličić – Babo. Iz godine u godinu klub je bilježio sve bolje i bolje rezultate u svim kategorijama, o čemu se možete informirati na službenoj Facebook stranici gdje su sadržani svi tekstualni, foto i video zapisi od samog osnutka kluba!

Cilj kluba od samog početka je proizvoditi sjajne mlade futsal igrače i nadasve dobre ljude, te se natjecati u tuzemnim i inozemnim futsal natjecanjima, razvijati se kao klub i stjecati nova prijateljstva diljem Hrvatske, ali i širom svijeta!

Prva utakmica u povijesti kluba

Prvu službenu utakmicu u povijesti kluba, pod okriljem HNS-a odigrali smo 22. veljače 2017. godine u Osijeku. Tada smo kao gosti savladali domaćina Osijek Kelme sa 6:1. Trener kadeta bio je Mario Iličić, a predstavnik kluba Mario Kobaš. Sveti Patrik nastupio je u sljedećem sastavu: Tomislav Lučić (kapetan), Josip Šangut (vratar), Dražen Huber, Luka Branšteter, Matej Josipović kao članovi prve petorke; a još su nastupili: Marko Kučinić, Sebastijan Mioč, Filip Mrkonjić, Luka Prnjak (strijelac prvog pogotka u povijesti FSP-a), Vinko Blaževac, Mateo Tomšić, Petar Hrastović (vratar). Izvan zapisnika ostao je Zvonimir Filipović.

Kadeti FSP-a u prvoj povijesnoj utakmici protiv Osijeka

Što se trofeja tiče, FSP je definitivno najtrofejniji i najuspješniji futsal klub koji je postojao u Županji i njenoj okolici. Futsal Sveti Patrik do sada u svojim vitrinama ima naslov prvaka Županijske lige iz 2018. godine, koja je osvojena s juniorskim sastavom, iako su svi protivnici u ligi bili seniori, te smo jedini klub iz Županje koji je osvojio taj rang (tada 3. rang futsala u Hrvatskoj) natjecanja.

Prvaci ŽMNL

Osim toga, klub se trenutno ponosi s preko 40 pehara i još većim brojem medalja koje su osvojili naši igrači nastupajući po raznim turnirima i Masters natjecanjima, kako u Hrvatskoj tako i van nje. Posebno pamtimo nastup i osvajanje 6. mjesta na prestižnom turniru u francuskom Lilleu, gdje su uz nas još igrali i europski prvaci Benfica i Palma Mallorca, hrvatski prvak Aurelia, domaćin Squadra Mouscron, poljski prvak Rekord i drugi. Iz inozemstva donosimo i 2. mjesto u Beču, nekoliko prvih mjesta iz Brčkog te manjih turnira iz naše okolice.

FSP i Benfica zajedno na slici

Posebnu čast kao klub dobili smo pozivom našeg tadašnjeg kapetana juniora Tomislava Stojanovića u U-19 reprezentaciju Hrvatske. Nakon nastupa za reprezentaciju, naš Tomo je otišao u prvom velikom transferu u omiški Olmissum, koji je dvostruki prvak Hrvatske te klub koji redovito nastupa u UEFA Ligi prvaka. Osim Tome, veliki trag u klubu ostavili su i Karlo Sirovica te vratar Ivan Husarek, koji su kao i Stojanović, trenutni članovi Olmissuma.

Stojanović, Husarek i Sirovica s tajnikom i predsjednikom kluba