Povijest kluba

Osnivači kluba

Godine 1920. u Županji osnovan je HNK „Graničar“, koji je jedan od najvažnijih sportskih simbola današnje Županje.

Najviše podataka o osnutku kluba posjedujemo iz ostavštine dokumenata i dnevničkih zapisa  Đuke Vernera (1908. – 1995.), dugogodišnjeg igrača i člana uprave kluba. Svoja istraživanja potkrijepio je nizom materijala prezentiranih kroz nekoliko prigodnih izložbi pri obilježavanju obljetnice prve lopte i NK-a „Graničar“.

Prema njegovim podatcima, prvu uporabljivu loptu, koja nije potjecala iz ostavštine Engleza, Županjci su kupili 1920. godine u Somboru. Zanimljivo je da su za nju koristili svinjske mjehure, koje su nabavljali od lokalnih mesara (Batarilović, 2005: 48).

O samoj godini osnutka postojali su prijepori. Naime, u nekoliko izdanja monografija kluba Ivo Balentović navodi kao godinu osnutka 1921. (Balentović, 1951; 1961; 1980). Povodom obljetnice vezane za tu godinu izdane su i monografije Graničara. No kao potvrdu za tu teoriju ne navode se decidirano povijesni pisani ili materijalni izvori, nego samo to da su se prvi nogometaši počeli u Županji organizirati 1920. godine, a da je klub, prema izjavama pojedinaca (bez popratnih opisa tih izjava), osnovan u proljeće 1921. godine (Balentović, 1961: 8).

No 1990. godine postavljena je izložba povodom 70 godina kluba prilikom koje se organizacijski odbor na jednom plakatu decidirano izjasnio da se 1920. godina smatra stvarnom godinom utemeljenja Graničara, a da je godina 1921. namjerno i iz nužde odabrana, kako bi se 1951. godine mogla proslaviti 30. godišnjica osnutka. Budući da ni u tom kontekstu nema do kraja jasnog pojašnjenja, iako se implicira da se 1951. godine željelo  proslaviti godišnjicu zbog nekih političkih okolnosti, činjenica je da se o godini osnutka još uvijek može polemizirati i da 1920. nije do kraja potvrđena kao stvarna godina osnutka Graničara, pa bi istraživanja na tom planu mogla donijeti i neka nova saznanja. Sam Ivo Balentović u reizdanju svoje knjige „Prva lopta“ 1995. godine navodi da će se u povodom 75 godina rada i postojanja Graničara otvoriti prigodna izložba o povijesti nogometa u Županji na osnovu građe koju je pripremio Đuka Verner, koji je zastupao teoriju o 1920. kao godini utemeljenja Graničara (Balentović, 1995: 33).

Osnivačka skupština kluba, prema Đuki Verneru, održana je 20. lipnja 1920. godine, neposredno nakon završetka nastavne godine. Među osnivačima i prvim igračima bili su sljedeći Županjci: Emil Nemec, Stjepan i Đuka Verner, Stjepan Jemrić, Marko Oršolić, Žiga Kohn, Ilija Lovrić-Lika, Antun Miličić, Franjo Nemec, Rudolf Nemec, Antun Štimec, Ante Oršanić, Franjo Balenović, Julijus Kovač, Karlo Salaj, Franjo Kadović, Martin Pavićević (Batarilović, 2005: 52–56).

Prvu utakmicu Graničar je odigrao u Županji s Hajdukom iz Orašja i pritom je Hajduk pobijedio s 5:0. Prema sjećanju Đuke Vernera, to se zbilo u srpnju 1920. godine (Batarilović, 2005: 55). Međutim, Ivo Balentović u nekoliko navrata spominje 1921. godinu kao vrijeme održavanja prve utakmice, no opet bez čvrstih materijalnih ili pisanih dokumenata. Njegovu teoriju prihvatio je i autor monografije o NK-u „Hajduk“ iz Orašja (Dominković, 2019: 13). Svakako su prve godine povijesti Graničara nedovoljno osvijetljene i predstavljaju izazov za istraživače.